Despre Mine

Nutritionist Anamaria Pirea
Anamaria Pirea

Am avut norocul de a creste intr-o familie preocupata de impactul alimentatiei asupra sanatatii. Parintii mei au ales sa isi schimbe stilul de viata cand eu aveam varsta de 11 ani. Sanatatea noastra ca familie s-a schimbat vizibil: cosul cu medicamentele mamei de pe frigider a disparut, iar eu am inceput sa iau in greutate, fiind pana atunci un copil subponderal. In timp, am schimbat modul in care ma raportez la mancare si am invatat ce inseamna un stil de viata sanatos.

Am inceput sa fiu atenta la ceea ce mananc, la combinatiile alimentare pe care le fac si la reactiile corpului meu la diverse alimente. Prietenii si colegii mei erau (si inca sunt) curiosi. imi placea sa le explic principiile alimentare pe care le urmam si sa le dau sfaturi. Acum, uitandu-ma inapoi, profesia de nutritionist are tot sensul din lume. Am fost primul meu pacient.

In ultimii 8 ani, am locuit in tari din Europa de Vest, Asia si America de Sud. In fiecare dintre ele, am studiat obiceiurile alimentare si am incercat sa fac legatura dintre greselile de nutritie si principalele boli de care sufera populatia respectiva. Am observat si corelatia dintre principiile alimentare sanatoase pe care le urmeaza si rata redusa a anumitor afectiuni.

Am invatat din toate aceste experiente ca sanatatea mea este responsabilitatea mea. Este una din lectiile cele mai de pret, pe care societatea de astazi refuza sa o invete. Cauza principala a deceselor in Romania este reprezentata de bolile cardiovasculare. Sau ”bolile civilizatiei moderne”, cum mai sunt numite. Medicii si nutritionistii au pareri diferite despre diverse aspecte ale alimentatiei, dar cu siguranta suntem cu totii de acord ca stilul de viata nesanatos este cauza majoritatii coplesitoare a bolilor cardiovasculare.

Sanatatea este un stil de viata. Acesta este principiul dupa care ma ghidez si motivul pentru care am ales sa activez in domeniul coaching-ului nutritional. Cred ca obiectivul alimentatiei contemporane ar trebui sa fie mentinerea starii de sanatate. Scopul meu este de a veni in ajutorul persoanelor care doresc sa adopte un stil de viata sanatos, prin intermediul unor programe individualizate, centrate pe necesitatile si preferintele alimentare ale fiecaruia.

Abordarea mea este usor diferita de cea a nutritionistilor traditionali. O alimentatie sanatoasa nu se rezuma la cantitatea de calorii consumata zilnic. Calitatea alimentelor din farfurie, varietatea lor si combinatiile pe care le facem sunt mult mai importante. Cred ca impartirea procentuala standard 20% proteine – 50% carbohidrati – 30% grasimi este incompleta, pentru ca nu ia in calcul continutul de vitamine si minerale al alimentelor. Un stil de viata sanatos incepe cu o alimentatie sanatoasa si continua in plan fizic, mental si emotional.

Proiecte de educatie

In prezent, sunt trainer in cadrul proiectului CARTE – Combaterea Abandonului prin Resurse si Tehnici Educationale, unde facilitez workshop-uri de nutritie pentru parintii copiilor din invatamantul prescolar, primar si secundar din  4 scoli cu risc de abandon scolar din zona rurala a judetului Teleorman. 

In perioada 2017-2019, am activat in cadrul programului de training #OradeNutritie, initiat de Asociatia ABC-ul Nutritiei, care s-a desfasurat in cateva scoli din Bucuresti, la clasele V-VIII. Programul a avut ca scop promovarea in randul tinerilor adolescenti un stil de viata sanatos si educarea acestora despre principiile unei nutritii corecte si de calitate.

De asemenea, livrez ateliere de nutritie pentru parinti si copii, in cadrul companiilor din Bucuresti si din tara.