Microalgele Schizochytrium si efectele lor

omega-3-schizochytrium

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a 1-2 portii de peste pe saptamana. Pe termen lung, insa, din cauza pescuitului excesiv, apare un semnal real de alarma ce vizeaza cantitatea de peste care poate sustine un consum durabil si necesarul de Omega 3 pentru fiecare consumator.

Ca o solutie in ceea ce priveste reducerea consumului de peste din mari si oceane, cercetatorii in nutritie au luat in considerare suplimentarea cu acizi grasi esentiali din alge Schizochytrium. Un avantaj al modului de obtinere este ca algele au sistemul propriu de producere de Omega 3, in comparatie cu regnul animal, inclusiv omul, care necesita o sursa din care sa extraga acizii grasi esentiali. Practic, pestele mananca alga si apoi sintetizeaza in grasime acizii grasi esentiali Omega 3. In prezent, algele Schizochytrium sunt crescute in acvacultura in conditii controlate, departe de substante chimice si metale grele, acest procedeu fiind si o masura eco-friendly in vederea protejarii ecosistemului marin.

Iodul, compus al hormonilor tiroidieni, face parte din micronutrientii esentiali care se recomanda a fi consumati zilnic. Studiile focusate pe carentele de nutritie din Europa Centrala si de Est indica un deficit de iod in aceasta zona. In acest sens, a fost introdusa pe piata alimentara sarea cu iod in anul 2003, cunoscuta si ca sarea iodata. O solutie cu efecte negative pentru persoanele care nu sufera de o carenta de iod, dar si pentru cei care consuma cantitati mari de sare. Uniunea Europeana recomanda pentru adulti un aport zilnic de iod de 150 µg, iar excesul poate duce la o disfunctie tiroidiana tranzitorie sau permanenta.

Trendul culinar al ultimilor ani, reprezentat de mancarea asiatica si stilul de viata vegan adoptat de unii consumatori a condus deja la consumul de alge in preparatele culinare, fapt ce acum 20 de ani era un subiect tabu pentru restaurantele din Romania si preferintele culinare ale romanilor. Prin administrarea de alge cu iod, cantitatea maxima de iod recomandata zilnic poate fi foarte usor depasita.

Fauna marina abunda in surse de Omega 3, in special microalgele care au un continut sarac in iod si sunt bogate in acizi grasi Omega 3 produsi de trigliceride.

Afla despre intreg studiul, citatele cercetatorului care a folosit aceste alge pentru un set de produse existente pe piata Romaneasca si efectele Iodului asupra glandei tiroide pe blogul BTONIC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *