Reteta mamei de cozonac de casa sanatos si gustos

M-am gandit sa impartasesc cu voi reteta de cozonac de casa a mamei. Un cozonac gustos si sanatos, fara zahar, cu fibre care reduc indicele glicemic si ajuta digestia. Mama isi facea griji ca nu se vor umfla – cosmarul din cuptorul cu cozonaci. Dar va promit ca au iesit absolut perfecti!

reteta cozonac de casa sanatos

Ingrediente (pentru 4 cozonaci)

Aluat

  • 2 kg de faina integrala sau 1.4 kg de faina alba amestecata cu 600 de grame de tarate
  • 1 litru de lapte – poate fi de vaca sau de soia (fara zahar sau arome)
  • 10 oua
  • 850 gr miere, de preferat de floarea-soarelui
  • 1 varf de cutit de sare
  • 100 gr drojdie – mama nu cantareste niciodata, ci masoara cu doua degete asezate pe latul pachetului de drojdie
  • 1 pachet de unt
  • 1 cana de ulei de floarea-soarelui presat la rece
  • 4 plicuri de zahar vanilat
  • coaja de la o lamaie mare

Umplutura

  • 1 varf de cutit de sare
  • 3-4 linguri de miere
  • 500 gr nuci (aprox. 100 de nuci)
  • 500 gr stafide
  • 2 sticlute de esenta de rom
  • 1-2 linguri de pudra de roscove

Glazura

  • 1 galbenus crud
  • mac si/sau susan

Instructiuni

Pasul 1. Se cerne faina de trei ori, pentru aerare. Nu sari peste acest pas, este foarte important. Daca folosesti faina alba, dupa ce ai cernut-o, adauga taratele.

Pasul 2. Se pun stafidele intr-un vas, in esenţa de rom. Se completeaza cu apa, pentru a fi acoperite.

Pasul 3. Se pune laptele la fiert, pana aproape sa dea in clocot. Se opreste focul si se adauga 600 de grame de miere.

Pasul 4. Intr-un vas se pune o treime din cantitatea de faina si se adauga treptat laptele fierbinte. Atentie sa nu se formeze cocoloase! Daca este prea subtire, se mai adauga faina. (Consistenta trebuie sa fie ca a unei smantani groase.)

Pasul 5. Cand se raceste cat sa suporte mana, se adauga drojdia, care se freaca cu o lingurita de miere pana se lichefiaza. Se presara apoi putina faina deasupra. Vasul se acopera cu un prosop si se lasa la crescut maiaua, timp de 30-45 de minute, pana cand isi dubleaza volumul.

Pasul 6. Intre timp, se pun intr-un vas 7 galbenusuri si 3 oua intregi si se bat cu restul de miere (250 gr). Se adauga zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.

Pasul 7. Restul de faina si sarea se pun intr-un vas mare de framantat (mama foloseste copaia de lemn a bunicii ei). Se incorporeaza incet maiaua, apoi ouale batute (la pasul 5) si se framanta bine. Se adauga untul topit si se framanta, aducand coca dinspre margini spre interior. Se loveste coca de vas, cam de 70 de ori. Se framanta in continuare, adaugand uleiul. Coca nu trebuie sa fie groasa, ci mai subtire si flexibila. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut, timp de o ora.

Pasul 8. Umplutura! Cele 7 albusuri ramase se bat spuma, cu un varf de cutit de sare si 3-4 linguri de miere. Se adauga nucile macinate, pana cand crema capata consistenta. Apoi se adauga şi pudra de roşcove.

Pasul 9. Dupa ce a crescut coca, se imparte in 4 bile de aluat.

Pasul 10. Se unge masa sau blatul cu ulei si se intinde bila de aluat, pana se obtine o foaie dreptunghiulara de maxim 1.5 cm grosime, cu latimea formei de cozonac. Se adauga umplutura cu nuca si se presara stafide din belsug. Se ruleaza si se pune in forma de cozonac, imbracata cu hartie de copt. Se repeta pentru fiecare bila de aluat.

Pasul 11. Se lasa la crescut aproximativ o jumatate de ora. Se ung cu galbenus de ou si se presara cu mac sau susan.

Pasul 12. Se incinge cuptorul la 160 de grade, apoi se baga cozonacii la copt timp de 40-45 de minute. Dupa 30 de minute, se reduce temperatura la 120 de grade. Spre final, se inteapa cozonacii cu scobitoarea: sunt gata de scos din cuptor atunci cand nu se lipeste coca de scobitoare.

Pasul 13: Dupa ce se scot de la cuptor, cozonacii se invelesc intr-un prosop, pentru a se pastra pufosi.

Pofta buna si sarbatori fericite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *