Ce rol are stilul de viata in preventia cancerului?

JAMA Oncology a publicat in mai 2016 rezultatele unui studiu realizat de doi cercetatori de la Scoala de Sanatate Publica Harvard despre rolul pe care stilul de viata il poate avea in preventia incidentei si mortalitatii de cancer la populatia caucaziana din SUA.

Participantii la studiu, in total 89,571 femei si 46,339 de barbati, au fost impartiti in doua grupuri, in functie de stilul lor de viata. Grupul subiectilor cu risc redus a inclus 16,531 femei si 11,731 barbati, iar stilul lor de viata a fost definit astfel: nefumatori sau nu au mai fumat de minim 5 ani, consuma alcool moderat (femeile – sub 1 pahar/zi, barbatii – sub 2 pahare/zi), IMC intre 18.5 si 27.5, fac activitate fizica saptamanal, minim 75 de minute la intensitate ridicata sau minim 150 de minute la intensitate moderata. Restul de 73,040 de femei si 34,608 de barbati, care nu au indeplinit aceste criterii, au reprezentat grupul cu risc ridicat. Desi dieta nu a fost un criteriu in sine, valoarea Alternate Healthy Eating Index al grupului cu risc scazut a fost mai mare decat al grupului cu risc ridicat. Pentru a avea o imagine de ansamblu, statisticile extrase au fost comparate cu statisticile nationale privind cancerul in SUA. De asemenea, au fost excluse cancerul de piele, cerebral, limfatic, hematologic, pentru ca pot fi cauzate de alti factori de mediu decat cei inclusi in studiu.

Studiul aduce argumente puternice care sustin importanta stilului de viata in preventia cancerului. Fumatul este asociat cu 12 tipuri de cancer si contribuie la 48.5% din decesele cauzate de acestea. Consumul ridicat de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal, de san, faringe, laringe, esofag, ficat, stomac si pancreas. Obezitatea mareste riscul de cancer de esofag, colorectal, pancreas, san (dupa menopauza), endometru, rinichi si ficat. Pe de alta parte, activitatea fizica a fost asociata cu reducerea riscului de cancer de san, endometru si colorectal.

Figura de mai jos arata riscul atribuit populatiei in privinta incidentelor anumitor tipuri de cancer. Procentele reflecta masura in care rata cancerului ar putea scadea daca populatia din grupul cu risc ridicat, respectiv populatia Statelor Unite, ar adopta un stil de viata sanatos. De exemplu, daca americanii ar respecta cele 4 criterii enumerate mai sus, rata cancerului de plamani ar putea sa scada cu 85%-90%. Cazurile de cancer colorectal ar putea fi cu 60% mai putine. Cancerul de san la femei ar scadea cu 15%.  Rata cancerul de vezica ar fi cu 62% mai mica la barbati si cu 49% mai mica la femei.

cancer - stil de viata

Sursa figura

Nu uita, sanatatea este un stil de viata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *