Vegan, Vegetarian, Semi-vegetarian. Care este diferenta?

O statistica realizata de Vegetarian Research Group in 2013 arata ca in SUA sunt 7,3 milioane de vegetarieni. In Brazilia, 15.2 milioane de persoane se considera vegetariene, adica 8% din populatie. In UK, 12% din populatie este vegetariana, iar procentul ajunge la 20% in randul tinerilor (16-24 de ani). In India, sunt peste 360 de milioane de vegetarieni, adica 40% din populatie. Iar in Romania….ei bine, in Romania este una din statisticile care pur si simplu nu se calculeaza.

Societatea Vegetariana (UK) defineste vegetarianismul ca fiind o dieta bazata pe cereale, leguminoase, fructe cu coaja lemnoasa, seminte, legume, fructe, ciuperci, alge, drojdie, si/sau alte alimente care nu provin de la animale (ex.: sare), si poate include lactate, oua, miere. Dieta vegetariana nu include carne, peste, fructe de mare, insecte, produse animale secundare (gelatina, clei de peste, cheag, untura).

Societatea Vegetariana recunoaste 4 tipuri de vegetarieni: vegan (strict vegetarian), ovo-vegetarian (mananca oua, dar nu lactate), lacto-vegetarian (mananca lactate, dar nu oua), lacto-ovo-vegetarian (mananca oua si lactate).

Societatea Vegana Americana, pe de alta parte, spune ca a fi vegan este un stil de viata, o filozofie, nu doar o dieta. Un vegan nu poarta haine sau incaltaminte  facute din piele sau blana de animale si nu utilizeaza produse cosmetice care pot avea urme de origine animala sau care au fost testate pe animale. Un vegan este preocupat de protectia animalelor si a mediului.

Din punct de vedere alimentar, a fi vegan este acelasi lucru cu a fi strict vegetarian. Insa veganii nu considera ca stilul lor de viata este o forma de vegetarianism si se pozitioneaza separat. ”Vegetarian” poate fi un termen relativ vag, pentru ca are subcategorii in functie de lactate si oua. In plus, exista vegetarieni stricti care poarta curea de piele si folosesc produse cosmetice care au fost testate pe animale.

Asadar, diferenta dintre a fi vegan si a fi vegetarian este mai degraba filozofica. Un vegetarian are ca motivatie principala sanatatea, iar un vegan alege o dieta bazata pe plante din considerente etice.

Tipuri de vegetarianism

In afara de cele 4 categorii enumerate mai sus, putem adauga sub umbrela veganismului: fructarian si raw-vegan. Un fructarian consuma fructe in sensul botanic al acestora (se dezvolta dintr-o floare si au seminte), ceea ce include in dieta lor alimente ca: rosii, castraveti, dovlecei, vinete, mazare. Dieta raw-vegana difera de cea vegana prin faptul ca alimentele se consuma crude, neprelucrate termic sau prelucrate sub temperaturi de 45 de grade (dupa aceasta temperatura se distrug enzimele).

Conceptul de semi-vegetarian include urmatoarele variante: pesco-vegetarian, polo-vegetarian, polo-pesco-vegetarian, flexi-vegetarian. Acestea nu sunt acceptate de Societatea Vegetariana, pentru ca includ in dieta unul sau mai multe tipuri de carne. O alternativa la aceste denumiri elimina termenul ”vegetarian”: pescatarian, polotarian, polo-pescatarian, flexitarian.

Pentru a fi mai usor de inteles, le-am strans pe toate in imaginea de mai jos.

tipuri de vegetarieni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *