Verdeturile de primavara – beneficii pentru sanatate

Primavara ne aduce o multime de verdeturi pline de vitamine, minerale, fitonutrienti si fibre, care au numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Este momentul perfect pentru a ne intineri si revigora organismul, iar aceste plante au roluri importante in a ne reda si mentine starea de sanatate.

Verdeturile de primavara pot fi consumate crude, in salate, smoothie-uri sau sucuri, si gatite, dar nu mai mult de 5 minute, pentru a nu pierde nutrientii termosensibili.

verdeturile de primavara beneficii pentru sanatate

 a

Urzici

Urzicile contribuie la detoxifierea organismului și întărirea sistemului imunitar, fiind o sursă importantă de antioxidanți, vitamine (A, B2, B9, C, K), minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor), amine, cetone și aminoacizi esențiali. Urzicile ajută la sănătatea rinichilor, având proprietăţi diuretice și depurative – ajută la eliminarea apei și a toxinelor de la nivelul țesuturilor. Acestea reglează tensiunea arterială și nivelul de zahăr în sânge, și impulsionează activitatea tractului gastrointestinal și a ficatului.

 Kcal Proteine Lipide Carbohidrati Fibre
 42 2.71 g 0.11 g 7.49 g 3.2 g
 Calciu Magneziu Fier Potasiu Fosfor
 481 mg (48%*) 57 mg (14%) 1.64 mg (20%) 334 mg (7%) 71 mg (10%)
Vitamina A Vitamina B2 Vitamina B9 Vitamina C Vitamina K
2011 UI (40%) 0.16 mg (12%) 14 mcg (4%) 40 mg (45%) 498 mcg (415%)

* % doza zilnica recomandata

 Spanac

Urzicile contribuie la detoxifierea organismului si intarirea sistemului imunitar, fiind o sursa importanta de antioxidanti, vitamine (A, B2, B9, C, K), minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor), amine, cetone si aminoacizi esentiali. Urzicile ajuta la sanatatea rinichilor, avand proprietaţi diuretice si depurative – ajuta la eliminarea apei si a toxinelor de la nivelul tesuturilor. Acestea regleaza tensiunea arteriala si nivelul de zahar in sange, si impulsioneaza activitatea tractului gastrointestinal si a ficatului.

 Kcal Proteine Lipide Carbohidrati Fibre
 23 2.9 g 0.4 g 3.6 g 2.2 g
 Calciu Magneziu Fier Potasiu Fosfor Mangan
 99 mg (10%) 79 mg (20%) 2.7 mg (34%) 558 mg (12%) 49 mg (7%) 0.9 mg (40%)
Vitamina A Vitamina B2 Vitamina B9 Vitamina C Vitamina E
 Vitamina K
9377 UI (188%) 0.18 mg (14%) 194 mcg (48%) 28 mg (31%) 2 mg (14%)  498 mcg (415%)
Loboda

Loboda contine numerosi nutrienti benefici organismului: regleaza digestia, stimuleaza metabolismul, detoxifica sangele si ajuta la regenerarea celulara. Loboda contine antocianine si fenoli, antioxidanti care stimuleaza sanatatea creierului si imbunatatesc memoria.

 Kcal Proteine Lipide Carbohidrați Fibre
 43 4.2 g 0.8 g 7.3 g 4 g
Calciu Magneziu Fier Potasiu Fosfor Mangan
309 mg (30%) 163 mg (39%) 1.2 mg (15%) 1.27 g (27%) 72 mg (10%) 1.5 mg (65%)
Vitamina A Vitamina B2 Vitamina B6 Vitamina B9
Vitamina C
 Vitamina K
 1952 UI (39%) 0.3 mg (23%) 0.2 mg (15%) 30 mcg (8%) 80 mg (89%)  347 mcg (289%)
Leurda

Leurda, denumita si usturoiul ursului sau usturoi salbatic, este o planta cu efecte purificatoare si energizante, bogata in antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor impotriva radicalilor liberi. Leurda contine adenozina, o substanta cu rol in reducerea colesterolului si scaderea tensiunii arteriale, si ajuta la functionarea intregului sistem cardiovascular. Contine si alicina, o substanta cu proprietati antivirale.

 Kcal Proteine Lipide Carbohidrati Fibre
19 1.5 g 0.3 g 2.9 g 2.3 g
 Calciu Magneziu Fier Potasiu Mangan
300 mg (30%) 22 mg (5%) 2.9 mg (36%) 558 mg (12%) 0.3 mg (13%)
Vitamina A Vitamina B1 Vitamina B6 Vitamina C Vitamina E
9377 UI (188%) 0.13 mg (11%) 0.2 mg (15%) 43 mg (47%) 0.5 mg (4%)
Stevie

Stevia contine multi antioxidanti polifenolici, care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Beneficiile consumului de stevie sunt numeroase: stabilizeaza cantitatea de zahar din sange, mentine sanatatea ochilor, a rinichilor si a sistemului digestiv, si are proprietati anticancerigene. In plus, ajuta la stimularea memoriei si imbunatiteste circulatia sanguina cerebrala.

 Kcal Proteine Lipide Carbohidrati Fibre
22 2 g 0.7 g 3.2 g 2.9 g
 Calciu Magneziu Fier Potasiu Fosfor
70 mg (7%) 103 mg (25%) 2.4 mg (30%) 340 mg (7%) 40 mg (6%)
Vitamina A Vitamina B2 Vitamina B6 Vitamina B9
Vitamina C
4000 UI (80%) 0.22 mg (17%) 0.1 mg (8%) 30 mcg (8%) 48 mg (53%)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *